A Nagyi föztje + amit megtanultam

HELLA Konyhája

HELLA Konyhája

Rántotta - 30 tojásból

2016. december 28. - Hajószakács

Tudom ez nem egy csoda,de a történettel együtt,talán már érthető.Az első tengeri vitorlásturámon történt.Az erős,viharos éjszakát békés reggel követte egy horvát kikötöben.Már tul voltunk a reggeli manöver slukkon is,amikor a Kapitány-Vass Tibor-feltette az ominozus kérdést:Ki tud a hajókonyhán 30 tojásból rántottát készíteni?Szóval a csendben már-már kinossá vált a "tolongás",igy jelentkezésemet általános megkönnyebbülés fogadta.A bérelt hajó konyhája átlagos serpenyő,fazék,lábas hármasából állt.Gyors felmérés után a Bacon darabolása,hagymavágás és elősütés után HÁROM részre osztottam az adagot és 10-10 tojásos adagokban elkészítettem a reggelit tizfős csapatunknak.Az igazi trükk a gázsütő mint melegen tartó beiktatása volt.Így egyszerre kerülhetett az egész adag az asztalra.

 Ez az epizod indította el egy közel 10 évig tartó hajószakácsi közremüködésemet a baráti tengeri vitorlázásaink során.Az évek során bevált recepteken szeretném most csokorba gyüjteni,hátha mások is sikeresen használhatják-talán nemcsak hajózáskor.

 TOJÁS ROLLÁRD

Kicsit munkásabb az átlagos rántottáknál,de a látvány és az íz megéri.

Hozzávalók: 10tojás,25dkg fűstölt,fött sonka vékonyan szeletelve,25dkg fűstőlt sajt reszelve,egy nagyobb poréhagyma,kevés zsir a sütéshez

Egy serpenyőben megfutatjuk a hagymát majd a felvert tojásokba keverjük a zsiradékkal együtt.A keveréket egy 20x15 cm tepsibe öntjük,amelyet alufoliával béleltünk ki.A tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és majdnem keményre sütjük.A kissé meghült rántottára ráfektetjük a sonka szeleteket és megszorjuk a sajttal.A tepsit visszateszük a még meleg sütőbe,hogy a sajt megolvadjon.Az alufolia segítségével kiemeljük a kész retegelt anyagot és szorosan feltekerjük,vigyázzva,hogy ne szakadjon ki.Hütőbe téve kb 2 óra mulva már szépen szeletelhető,tálalható.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr3012072769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása