A Nagyi föztje + amit megtanultam

HELLA Konyhája

HELLA Konyhája

CSÜLÖK PÖRKÖLT kétféléből

2018. október 06. - Hajószakács

Ezt az összeállítást a véletlen szülte, hiszen nem tudatos bevásárlás eredményezte az alapanyagok kiválasztását. Az eredeti terv egy csülök pörkölt volt - bográcsban. A mélyhűtőből este kivettem a két csülköt, majd másnap derült ki,hogy az egyik az pácolt-füstölt kivitelű.

Mindkét csülköt kicsontozzuk, kockára vágjuk. A csontokat is kétfelé vágjuk.

Hozzávalók: egy nyers hátsó csülök kb 1.5 kiló, 1db füstölt csülök kb1.5 kiló, 2 kg vöröshagyma,1ek pirospaprika, só, 2dl vörösbor, 4ek sertés zsír, 20dkg húsos szalonna.

A zsírt egy nagyobb serpenyőbe tesszük és adagokra osztva megkapatjuk a kockára vágott csülökhúst. Ha kész, félretesszük.

Az apróra vágott hagymát a zsírban megfuttatott szalonnával együtt legalább 40 percig fedő alatt párolva fözzük. Hozzá keverjük az elősütött húst és a csontokat. Megszórjuk a pirospaprikával és felforraljuk. Felöntjük kb. félliter húslével és megvárjuk, míg újra forrni kezd. CSAK MOST sózzuk egy kicsit, hiszen a füstölt rész még nem adta ki az összes zamatát.

A tökéletes befejezéshez tegyük 130 fokos sütőbe kb 3 órára fedő alatt. Javaslom 1.5 óra után megnézni és ha kell, kevés folyadékot pótolni.

A kész pörköltre a végén kell a bort ráönteni és 10 percre a már lezárt, de forró sütőbe visszatenni!

Vigyázat!! Ha házi tartósított füstölt csülköt használunk feltétlen 1 napig áztassuk, többszöri vízcserével, hogy a tartósításra használt só nagy része kioldódjon. Ellenkező esetben az étel TÚL SÓS lesz.

 

- fp, 2017 - 

 

 

.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5412310241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása