A Nagyi föztje + amit megtanultam

HELLA Konyhája

HELLA Konyhája

Kagyló horvát módra

2018. október 10. - Hajószakács

Lehet, sőt biztos, hogy ezt a módszert mások máshol is fellelhetik, de én Murter szigetén tanulhattam meg az egyik első vitorlás túránk során. A jezerai kikötő parti kiskocsmái közül a magyarok a teknősbékásba mentek szívesen, mert itt magyar nyelvű étlap is segítette a választást. Horvát-magyar ismerősünk javasolta a sibeniki fekete kagyló megkóstolását ebben a kocsmába és mi évekig szívesen tértünk be újra és újra "ellenőrizni"a minőséget. Sajnos a tulajdonos halála után a hely átalakult, megszűnt, így ma az arra vetődők már nem élvezhetik az eredeti ízvilágot. Remélem a recept segít a megismert ízek felidézésében!

Hozzávalók: személyenként 1 kg kagyló héjastól (fekete-zöld típus az igazi), 2 fej vöröshagyma apróra vágva, 4-6 gerezd fokhagyma, 4 ek olívaolaj, 2 dl fehér bor, 2 ek ketchup, 2 kk piros paprika (én 1 kk füstölt erőset is használok).

Egy fazékban az olajon megpároljuk a fokhagymát, hagymát belekeverve a ketchupot, majd kicsit pirítva megszórjuk a paprikával és felöntjük a borral. Azonnal beleszórjuk a kagylót és lefedjük az edényt. 4-6 perc forralás után a kagylók megnyílnak, ekkor egy nagy jénaiba kiszedjük a kagylókat és a visszamaradt levet tovább forraljuk egy kevés zsemlemorzsával és frissen vágott petrezselyemmel. A kagylóra öntve tálaljuk. Csak friss bagett kell hozzá és sör, vagy illatos fehér bor!

- fp 2017 -

A bejegyzés trackback címe:

https://hajokonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8612093285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása